Ostali poremećaji

  • Ortoreksija – relativno nov poremećaj u prehrani opisan 1997.godine a karakterizira ga kompulzivno ponašanje utemeljeno na iracionalnim strahovima koji počivaju na potpunoj opsesiji vlastitim prehrambenim planom. Osobe se fiksiraju na unos isključivo zdrave i „čiste“ hrane do te mjere da izbjegavaju svaku hranu koja sadrži i najmanje količine umjetnih boja, aroma, konzervansa, pesticida ili pak nezdravih masnoća, šećera ili dodane soli . Ortoreksija započinje s bezazlenim pokušajem da se jede kvalitetnije, ali dovodi do opsesije. Hrana koju konzumiraju osobe s ortoreksijom postaje primarna stvar u njihovom životu i ako pojedu nešto izvan planiranog jelovnika, osjećaju krivnju i samokažnjavaju se strožim pravilima o prehrani.

z17754686Q,Zdrowe-jedzenie

  • Manoreksija je poremećaj u prehrani koji uglavnom pogađa muškarce, a odnosi se na konzumaciju proteinskih preparata koji potiču izgradnju mišićnog tkiva i opsjednutost vježbanjem.

man-with-arms-crossed-and-empty-dinner-plate

  • Pregoreksija – u zadnje vrijeme sve više svjedočimo slikama trudnica koje i tijekom trudnoće a posebice nakon opsesivno kontroliraju tjelesnu težinu u trudnoći – bilo kroz pretjerano vježbanje i u vrlo visokom stadiju trudnoće, a posebice nakon poroda kada se fokusiraju na brzo skidanje kilograma.

    22222

 

  • Nearlyreksija – bolest koja pogađa osobe koje su svjesne nužnosti zdrave prehrane i tjelovježbe. Nearlyreksičari održavaju svoj indeks tjelesne mase na najnižoj dopuštenoj razini normalnog – nisu pothranjeni te je stoga vrlo tesko na temelju fizičkog izgleda prepoznati da nešto nije u redu. Njihov jelovnik sastoji se uglavnom od salate, voća, light proizvoda i vode. Nakon nekoliko tjedana takvog režima želudac se smanjuje. Nearlyreksičari se ne izgladnjuju, ali isto tako nikada nisu siti. Konzumiraju određene namirnice u određeno vrijeme, a usto i manično vježbaju.

 

Izvor: Ordinacija.hr

Advertisements